Onderstaand artikel vond het Wijkplatform in de Telegraaf.
Wij zouden graag van u willen weten of u deze ervaring ook deelt mbt onze gemeente
uwmeningtelt

In beeld: meer schulden, minder saneringen

Gemeente blokkeert weg naar schuldsanering

Telegraaf 17 AUG 2016

AMSTERDAM – Door strengere eisen van gemeentes belanden veel mensen met schulden tussen wal en schip. Cijfers tonen aan dat het aantal schuldsaneringen sinds 2012 is gedaald, terwijl het aantal huishoudens in de problemen juist is toegenomen.

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn door de rechter 2.648 schuldsaneringen uitgesproken, 12,7 procent minder dan dezelfde periode een jaar eerder, dit blijkt uit cijfers van CBS.

Gemeenten zijn strenger geworden in het toelaten van mensen in de schuldhulpverlening, nadat de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wsg) van kracht ging in 2012. Sindsdien moeten mensen met een schuldhulpvraag zich eerst melden bij de gemeente voordat ze in aanmerking kunnen komen voor de wettelijke schuldsanering.

Veel mensen klagen bij de Nationale Ombudsman over afwijzingen door gemeenten, die ’het daar verder bij laten’. Een oplossing blijft daarmee voor veel schuldenaren uit.

schuld

De meeste schuldsaneringen werden dit jaar uitgesproken in Groningen. Van elke tienduizend volwassenen belandden er in het eerste kwartaal gemiddeld 4,2 in de schuldsanering. Ook in Drenthe met 3,3 per 10.000 18-plussers en Flevoland met 3,2 is het aantal relatief hoog.

In Noord-Brabant is het aantal, met 1,1 uitgesproken schuldsaneringen per 10.000 volwassenen in het eerste kwartaal van dit jaar, relatief gezien het laagst.

regionale

Bekijk de verschillen in het menu per provincie. Klik hier voor de cijfers per regio

There are no comments yet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>