Nel Steffens was de bekendste verkeersregelaar van Den Helder. ’Ze was altijd volop aan het genieten, ze kon heerlijk glunderen’
Petra Bies
DEN HELDER
 
„Hee, daar heb je die mevrouw in de booster weer!” Een enthousiaste begroeting, die Nel Steffens vaak door kinderen hoorde roepen als zij tijdens de Avondvierdaagse een oogje in het zeil hield. Als verkeersregelaar, een taak die ze bij vele evenementen vervulde. Afgelopen donderdag 9 september overleed zij op 63-jarige leeftijd.
Nel werd geboren aan de Ruyghweg en is altijd verslingerd gebleven aan de stad binnen de Linie. Dat uitte zij onder meer in het wijkplatform voor dit stadsdeel. „Ze zat in de regiegroep en kwam met veel input,’’ zegt Sylvia Hamerslag, scheidend voorzitter van het wijkplatform. ,,Dat waren niet alleen haar eigen ervaringen en ideeën, ze maakte veel praatjes met mensen, deed interviewtjes en gaf dat dan binnen de regiegroep door.’’
 
Boosterrijders
„Het ging over allerlei zaken, maar zeker ook over problemen die mensen in een booster ondervinden. Ze bekeek de bereikbaarheid van plaatsen en kaartte bijvoorbeeld aan dat de bosjes op de rotondes te hoog waren, dat het voor boosterrijders onveilig was omdat ze laag zitten en het verkeer niet goed meer konden zien. Dat was een echte eyeopener.”
 
Zij noemt Nel ’een heerlijk mens’. „Toen we honderd jaar Tuindorp vierden, was ze meteen van de partij om te helpen met het regelen van het verkeer en automobilisten verwijzen naar het parkeerterrein. Ze was altijd volop aan het genieten, ze kon heerlijk glunderen. Als je dan naar die oogjes keek, sprak er zoveel uit. Ze was ook een echte supporter toen ik onvoorbereid vrij plotseling voorzitter werd. Dan stuurde ze na een vergadering een berichtje: ’Goed gedaan, meid’. Ze was heel hartelijk.”
 
Positiviteit
Nel was vanwege verschillende fysieke aandoeningen aangewezen op een booster. Maar ze liet zich door niet beperken. „Wat ik nog kan doen, doe ik. Ik hou m’n positiviteit. Als je dat niet hebt, blijf dan lekker in je bed liggen of in je stoel voor de televisie. Dat zit er bij mij niet in”, verklaarde ze acht jaar geleden in een interview met deze krant.
Nels favoriete evenement was de jaarlijkse Avondvierdaagse van Den Helder. ,,Daar leef ik helemaal van op. De kinderen waarderen je echt.’’ Op andere evenementen kon ze streng zijn. „Als ik werk ben ik heel serieus. Onvermurwbaar. Mensen komen me later wel eens tegen en zeggen dan: ’Kanonnen, wat was jij streng’. Ik doe wat ik moet doen en af en toe een geintje tussendoor moet kunnen.”
Op woensdag 15 september is er van negen tot vijf uur gelegenheid om afscheid te nemen in uitvaartcentrum Oleahof. De uitvaart is de dag daarna, in besloten kring
Nel Steffens op Oude Rijkswerf Willemsoord, één van de locaties waarop zij als verkeersregelaar te vinden was.
© Archieffoto George Stoekenbroek