Bron:Telegraaf
De tarieven die ziekenhuizen rekenen voor precies dezelfde behandelingen lopen soms met wel honderden euro’s uiteen. Dat blijkt uit een database die zorgverzekeraar CZ online heeft gezet.

In de spreadsheet staan de kosten die CZ met ziekenhuizen is overeengekomen voor alle behandelingen onder de €885 – het maximale eigen risico. De zorgverzekeraar noemt de roep om transparantie en de mogelijkheid voor patiënten om hun ziekenhuisrekening te controleren als redenen om de bedragen naar buiten te brengen.

En wat eerder al vermoed werd, blijkt te kloppen: de verschillen zijn enorm. Een dagbehandeling voor een migraine of andere vorm van hoofdpijn kost in het Rotterdamse Ikaziaziekenhuis bijvoorbeeld maar €546,11. Het Maasstad ziekenhuis in dezelfde stad brengt €925,47 in rekening, en Viecuri in Venlo zelfs €1209,72: meer dan het dubbele.

Bij een andere veelvoorkomende behandeling, het verwijderen of verschrompelen van spataderen, zijn de prijsverschillen net zo overweldigend. Het Ikaziaziekenhuis vraagt er €517,54 voor, het Spijkenisse Medisch Centrum even verderop €1832,21: meer dan drie keer zoveel.

En ook bij de ’goedkopere’ behandelingen zijn de verschillen aanzienlijk. In het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Goes kost het inbrengen van een spiraaltje €156, terwijl in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft zo’n ingreep €580 kost.

Via deze link kunt u de spreadsheet zelf downloaden. We vragen uw hulp bij het doorspitten van de data. Ziet u opvallende bedragen, en klopt het met uw eigen ziekenhuisrekening? Mail naarm.klerks@telegraaf.nl onder vermelding van ’CZ database’. Dank!

 

https://www.telegraaf.nl/dft/geld/gezin-zorg/26336678/__Groot_verschil_in_ziekenhuistarief__.html

Download tabel  https://www.telegraaf.nl/dft/geld/gezin-zorg/article26336677.ece/BINARY/CZ-tabel.xlsb

https://www.nu.nl/economie/4301526/verzekeraar-cz-geeft-inzicht-in-ziekenhuistarieven.html

There are no comments yet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>