Sponsors lopen niet warm voor kanonnen

BRON NHD:

Den Helder De omvorming van Fort Dirksz Admiraal tot toeristisch informatiecentrum loopt gevaar, omdat sponsors niet staan te trappelen om met 4500 euro over de brug te komen. Dat zegt projectleider Ron van Wamel. ,,Zonder de hulp van de sponsors gaat het zeker niet lukken.’’

Kanonnen

Hij lanceerde het idee in november vorig jaar. Het gebied wordt heringericht. De eerste stap is de verplaatsing van een aantal kanonnen naar het gebied tussen park Quelderduijn, Tuindorp, de Nieuweweg en het asielzoekerscentrum aan de Nieuweweg. De kanonnen liggen nu nog langs de provinciale weg N250, iets voorbij de Burgemeester Visserbrug.

Waardig

,,Dit project heeft als doel deze vier kanonnen een waardig bestaan terug te geven en de maritieme gedachte uit de tijd van Napoleon te doen herleven.’’, aldus Van Wamel. ,,De plaatsing van deze kanonnen op Fort Dirksz Admiraal is heel apart, omdat zij daar eerder hebben gestaan. Het zijn heel zware lopen, zo’n drieduizend kilo per stuk’’, weet de projectleider. 

Rolpaarden

,,Het geld is nodig voor het onderstel. We moeten duurzaam hout kopen voor het maken van de rolpaarden waar de kanonnen op komen te liggen. 

Zo’n onderstel moet natuurlijk jaren meegaan. Houthandel Jongeneel zorgt ervoor dat we voor een zo laag mogelijke prijs aan het hout komen. Stichting Esdégé Reigersdaal gaat de rolpaarden voor ons vervaardigen.’’

Port of Den Helder, onder wiens beheer de kanonnen langs de N250 vallen, vindt het plan volgens Ron van Wamel ’een fantastisch idee’. Ook bouwbedrijf Dozy en Aannemingsbedrijf Meijer hebben hun vingers opgestoken en gaan zorgen voor het uitgraven en het vervoer van de kanonnen. 

,,Als de rolpaarden bijna af zijn, gaan we een datum prikken om de kanonnen weg te halen.’’

Bedrijven die een bijdrage willen leveren kunnen zich inschrijven en een kanon adopteren. Hun naam komt op een plaatje, de sponsors worden ’mede-eigenaar’.

Hieronder krijgt u meer uitleg over het project

Aanleiding project.
Fort Dirksz Admiraal is onderdeel van het cultuur historisch erfgoed van Den Helder. De eerste geschiedenis ligt in de geest van maritiem Den Helder. Een vestiging om de rijkshaven van Napoleon te verdedigen.

De 2e is een onderdeel van de Atlanticwal. Verdedegingswerk uit de 2e wereldoorlog.
Dit fort is geheel door samenwerking van vrijwilligers en Helderse bedrijven onderhouden.

We gaan nu een fase in om het voor toeristen toegankelijk te maken en een “smoel” te geven. Een van de 3 toegangswegen van Den Helder voert langs het fort. Steeds meer toeristen en inwoners van Den Helder bezoeken deze lokatie.

In grond van de kade van Binnenhaven van Den Helder ( N250) staan meerdere kanonslopen, welke ooit fungeerde als meerpaal voor schepen. Deze kanonslopen uit 1830 kennen een hoge cultuurwaarde en worden sinds jaren niet onderhouden.

Dit project heeft als doel deze (4x) kanonslopen een waardig bestemming terug te geven en de maritieme gedachte uit de tijd van Napoleon doen herleven. De plaatsing van deze kanonslopen op lokatie Fort Dirksz Admiraal ( zie foto) is dan ook aan aanvulling en uniek te noemen. Temeer omdat deze kanonnen daar eerder hebben gestaan.

Er zullen met dit project ook financien worden gezocht om de rolpaarden voor deze kanonslopen te maken. Dit project zal geheel door samenwerking van vrijwilligers en helderse bedrijven tot stand komen. Het kan op meerdere manieren:

  1. De kosten door 1 of 2 ondernemers laten financieren waarbij zij de kanonnen eigenlijk adopteren. Er komt dan een gegraveerd bord op de kanonnen staan door welke ondernemers dit gerealiseerd is. Zij blijven dan ook “eigenaar”van de kanonnen. Onderhoud is door de Stelling en elke verandering is in gezamenlijk overleg
  2. De kosten voor alleen bestellen van het hout wordt door meerdere ondernemers gefinancierd en er zal een gegraveerd bord op de kanonnen komen met de naam van de ondernemer(s). De hoeveelheid ondernemers welk genoemd wordt is uiteraard afhankelijk hoeveel de ondernemers hierin willen investeren.
  3. Hoofdgedachte van dit project is dat de cultuurhistorische waarde van Den Helder bewaard blijft en getoont wordt aan de inwoners en toerisme. Dit door samenwerking van lokale ondernemers. Samen maken we Den Helder mooi.

Projectleider Stichting Stelling Den Helder ( FDA)
Ron van Wamel

oranjebalk2Wie zijn wij? klik HIERoranjebalk2Uw mening telt klik HIERoranjebalk2Voor alle Acties vanuit het Wijkplatform SBDL klik HIERoranjebalk2Voor belangrijke telefoonnummers klik HIERoranjebalk2Volg ons op Facebook klik  HIERoranjebalk2

 

 

There are no comments yet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>